اگر قرار به تعیین طعم برای مطالعه باشد،

از بین طعم‎های شیرین، شور، ترش، گس یا اصلاً بدون طعم!

ذائقه‌ها چه حدسی می زنند؟

حتماً چشیدن هم می‎خواهد وگرنه بدون چشیدن که طعم آن معلوم نمی‌شود

اصلاً طعم آن قابل وصف و جزء طعم‎های آشنا هست؟

چطور؟

از آن جهت که گاهی آنچنان یافتن مطلب جدید مسرور می‌سازد و حس بال گشودن می‌دهد که با خوردن یک لواشک ترش خوشمزه آب دهان راه انداز و یا با خوردن یک باقلوای داغ و شیرین حاصل نمی‌شود

آن جاست که با خود می‎گویی واقعاً چه طعمی می‌دهد؟

تا آن را می‎چشی آنچنان مست می‎شوی که دلت نمی‎خواهد چشمانت را از صفحات کتاب برداری

اصلاً نمی‌توانی طعمی برایش مشخص کنی

دنبال واژه‎ای می‎گردی تا طعمی که حس کردی، بر زبان آوری

فقط با عبارت‎های چه جالب، عالی بود، بیشتر بخوانم، توضیح هر آنچه یاد گرفتی، ...

میخواهی لذّتت را نشان دهی،

و باز هم قانع نمی‌شوی از آنچه گفتی که همه حست نبود.

 

این طور بگویم:

دقت کردی وقتی کتاب دستت می‎گیری و ورق می‎زنی نوشته‌های نویسنده‎هایی که با عشق نوشتند

و هیچ چیز جلوی عاشقانه نوشتنشان را نگرفته،

طعم زنده بودن می‌دهد؟

آن لحظه چشمانت را می‎بندی تا طعم آن به تمام وجودت رسوخ کند.